BLOG

ONGEWENST KINDERLOOS BINNEN EEN SAMENGESTELD GEZIN 🧸
Toen Bob en ik samen ongewenst kinderloos bleven in 2015, dacht ik nog dat we ons in een vrij unieke situatie bevonden. Wij hebben namelijk sámen een onvervulde kinderwens, waarbij ik volledig kinderloos ben gebleven en Bob twee (inmiddels) volwassen kinderen heeft uit een eerder huwelijk. Vlak vóór wij aan het medisch traject begonnen, besloten wij dat ik bij Bob en zijn kinderen zou gaan inwonen. Het hele medische gebeuren in een LAT-situatie ondergaan leek ons geen fijne optie. Sindsdien zijn wij, zoals men dat noemt, een samengesteld gezin.

ZOEKEN NAAR LOTGENOTEN LEEK EEN SPELD IN DE HOOIBERG 📍
Een samengesteld gezin waarbij de man 2 jong volwassen kinderen thuis heeft wonen, en de ander, samen met deze man, ongewenst kinderloos blijft na een IVF-traject. Of dit nu een unieke of niet unieke situatie is, ik heb me er lange tijd erg eenzaam in gevoeld. Zoeken naar gezinnen in een soortgelijke situatie leek zoeken naar een speld in een hooiberg. Er waren wel stiefmoeder lotgenotengroepen op internet bijvoorbeeld, maar uiteraard hebben deze vrouwen niet allemaal dezelfde of een soortgelijke achtergrond. Nog altijd vind ik het heel jammer dat ik er destijds eigenlijk met niemand die mijn zorgen en verdriet herkende, over kon praten. Wat had ik daar ontzettend behoefte aan, want de problematiek van een samengesteld gezin in combinatie met het rouwen om een onvervulde kinderwens heeft een enorme impact gehad.

GROTE VERSCHILLEN 😳
Het was een helse tijd. Niet alleen voor mij, maar ook voor Bob en de kinderen. Daarbij waren de verschillen tussen Bob's kinderen en mij heel groot. Onze karakters, hoe we omgaan met emoties. Ook de opvoeding en de verdeling van de taken binnen het gezinsleven verschilde erg met hoe ik ben opgevoed. Ik voelde me niet thuis binnen dit gezinsleven en kon er niet mezelf zijn. De verschillen waren simpelweg te groot. Te groot voor mij om te accepteren.

DE OLIFANT IN DE PORCELEINKAST 🐘
Als een olifant in een porseleinkast denderde ik (soms letterlijk) door dit huis en dit gezin heen, omdat ik vond dat er heel wat veranderen moest binnen dit gezinsleven. Dat dit niet bepaald de juiste manier was, begrijpt iedereen. Gelukkig begrijp ik dat nu zelf ook. Hoewel er toen verzachtende omstandigheden waren, en ik door mijn verdriet en frustraties (vanwege mijn ongewenste kinderloosheid) heel slecht in mijn vel zat, heb ik nog altijd veel spijt dat ik die olifant in de porseleinkast was. Het heeft ons allen geen goed gedaan. Het heeft er voor gezorgd dat de kinderen en ik elkaar lange tijd met rust lieten en er weinig contact was.

WE HALEN DE "LATTEN" WEER TEVOORSCHIJN 🏠➡️🏘
Om voor iedereen weer rust en stabiliteit te creëren zijn Bob en ik 4 jaar geleden opnieuw gaan "latten". Een hele goede beslissing. Rust in de "tent" voor iedereen, en ik kon in mijn eigen huisje weer mezelf zijn en gaan rouwen om mijn onvervulde kinderwens op mijn eigen manier. Dat latten heeft niet alleen rust gebracht bij ieder van ons, maar het heeft de relatie tussen Bob en mij ook goed gedaan. We hebben een hele goede band met elkaar en Bob steunt me door dik en dun. We wonen vlakbij elkaar en zien elkaar heel veel. ❤

STEEDS MEER SAMENGESTELDE GEZINNEN 👨‍👩‍👧‍👦
Onderzoek heeft uitgewezen dat een groot deel van de gezinnen straks uit samengestelde gezinnen zal bestaan. Des te meer reden om de problematiek van een samengesteld gezin serieus te nemen, want steeds meer mensen krijgen hier vroeg of laat mee te maken.

JE HOEFT HET NIET ALLEEN TE DOEN 🙂
Ben jij zelf kinderloos gebleven (bewust kinderloos of ongewenst), maak jij deel uit van een samengesteld gezin en loop jij ook tegen vraagstukken aan waar je niet mee weet om te gaan? Blijf er niet mee rondlopen!
Liesbeth Kasperink, Irma Huis in 't Veld en Nanda Poulisse zijn elk ervaringsdeskundigen die jou verder kunnen helpen.
Lees verder op hun websites:

Liefs, Mariska