Over Ongewenste Kinderloosheid

OVER ONGEWENSTE KINDERLOOSHEID: OORZAKEN EN GEVOLGEN

Oorzaken

Ongewenste kinderloosheid kan vele uiteenlopende oorzaken hebben. Vruchtbaarheidsproblemen, ziekten of aandoeningen, erfelijke afwijkingen, psychische problemen of stoornissen, het ontbreken van een partner, en vele andere oorzaken en omstandigheden in je leven kunnen ervoor zorgen dat zwanger worden en een kind krijgen niet voor iedereen is weggelegd.

Ziekten/aandoeningen en erfelijke afwijkingen, kunnen bijvoorbeeld voor vruchtbaarheidsproblemen zorgen waardoor je niet zwanger kunt worden. Ook kunnen ziekten/aandoeningen, erfelijke afwijkingen, of psychische problemen/stoornissen, ervoor zorgen dat je het bijvoorbeeld niet verantwoord vindt om een kind te krijgen en daarvoor te zorgen. Verder kunnen ziekten/aandoeningen er ook voor zorgen dat het bijvoorbeeld onverantwoord is om zwanger te worden, omdat het leven van de zwangere door de aandoening in gevaar komt.
In een aantal gevallen blijft de oorzaak van de ongewenste kinderloosheid onbekend.

Gevolgen

Als blijkt dat de kinderwens onvervuld zal blijven, breekt een rouwfase aan. Er zal afscheid genomen moeten worden van de kinderwens, van het kindje dat er nooit zal komen. Dit betekent dat de toekomst er heel anders uit zal gaan zien dan gepland was.

Het verwerken van dit verdriet is een zwaar proces. Confrontaties in de omgeving maken het er vaak niet makkelijker op: immers het leven draait om het gezin/de kinderen. Dit is vaak het onderwerp van gesprek in vele situaties. Bovendien word men vaak ook op onverwachte momenten geconfronteerd met het verdriet: zwangeren, kinderwagens, kleine kinderen en alles wat hiermee samenhangt, kun je immers op ieder moment tegenkomen.

Verder zonder kind, betekent verder met een gemis in je leven. Een verdriet dat je met je mee draagt in je leven, en een deel van jezelf zal blijven. Een gemis dat in jouw leven geïntegreerd wordt. Dat gemis gaat dus niet weg, maar gaandeweg leer je hier mee om te gaan.

Ondanks dat het delen van je verdriet niet altijd makkelijk is, en de omgeving de problematiek en het verdriet soms maar moeilijk kan begrijpen, speelt erover praten een belangrijke rol in het verwerkingsproces. Behalve praten met je partner, goede vrienden, familie en deelgenoten, kan het belangrijk zijn en soms helpen om in contact te komen met een (ervaringsdeskundige) hulpverlener.