BOEK

HUISJE, BOOMPJE, BEESTJE, TRANEN: HET BOEKJE
HUISJE BOOMPJE BEESTJE TRANEN is 12 december 2021 uitgekomen, en hier te bestellen (ISBN: 9789090355191).
Er kunnen nu ook reviews gelezen en geschreven worden.

Graag wil ik iets over mijzelf vertellen, en over het tot stand komen van het boekje.

MIJN HERSTEL
Toen Bob en ik in mei 2015 beseften dat we geen kinderen zouden krijgen samen, volgde er voor ons ook een verwerkingsproces. Ondanks mijn verdriet, wist ik toen al dat ik hulp en steun aan lotgenoten wilde gaan bieden. Ik besefte alleen nog niet dat het daar toen nog te vroeg voor was.
Bob en ik hebben in deze periode allerlei initiatieven op dit gebied uit de grond gestampt.

Middenin mijn verwerkingsproces ben ik eind 2015 de training “Psychosociale begeleiding bij ouders met een onvervulde kinderwens” gaan volgen om lotgenoten te kunnen gaan begeleiden. Bij deze training werd mij pas ècht duidelijk wat een verwerkingsproces inhoudt. Ook werd mij duidelijk dat ik eerst mijn verdriet zèlf moest gaan verwerken.

WEL OF GEEN HULPVERLENER WORDEN?
Lange tijd heb ik getwijfeld of ik mijn ervaringen zou willen inzetten als ervaringsdeskundig hulpverlener. Het leek mij heel waardevol, maar ook confronterend voor mezelf.
Een online evenement waaraan ik in februari 2021 heb deelgenomen, deed me beseffen dat ik veel verder was met mijn eigen herstel dan ik dacht. De tijd was gekomen om te onderzoeken welke opleidingsmogelijkheden er beschikbaar waren om als ervaringsdeskundige aan de slag te kunnen. Daarom besloot ik in maart 2021 mij hierop te gaan oriënteren. Kort daarna heb ik mij opgegeven voor de training “Herstellen doe je zelf.” De training maakt je bewust van je eigen herstelproces, en hoe je hiermee omgaat. Het is een voorbereiding om verder te kunnen leren voor ervaringsdeskundige.

TOCH EEN BOEK(JE) SCHRIJVEN?
Ik heb nooit de ambitie gehad om een boek te gaan schrijven over mezelf in enige relatie tot mijn onvervulde kinderwens. Ik schreef wel eens stukjes over het onderwerp voor Facebook bijvoorbeeld, maar daar bleef het bij. Toen ik grotendeels hersteld was, besefte ik ook dat ik eigenlijk wel heel trots op mezelf mocht zijn. Ik was zover gekomen dat ik klaar was voor een nieuw begin.
Mijn belevingen en ervaringen met het verwerkingsproces, en de kennis hiervan, zouden wel eens heel waardevol kunnen zijn om anderen te kunnen steunen in dit proces, èn om begrip te creëren. Daarom besloot ik eind juni 2021 tòch te gaan schrijven!

HET BOEK HEEFT NIET ALLEEN EEN DOEL, MAAR VOOR MIJ OOK EEN GROTE BETEKENIS!
Begin september 2021 begon de training “Herstellen doe je zelf.” Ik was toen met de laatste paar hoofdstukken van het boekje bezig. Toen het boekje bijna af was, besefte ik ineens dat het boekje niet alleen een doel heeft, maar dat het voor mij persoonlijk ook een enorme betekenis heeft gekregen. Het afmaken en uitbrengen van het boekje is tot stand gekomen in dezelfde periode dat ik de training heb afgerond. Toeval…? Ik had in juni 2021 nog geen flauw idee hoeveel tijd het zou kosten om het boekje te schrijven en uit te brengen. Toen bleek dat dit precies samenviel met het einde van deze training, besefte ik dat het boekje èn de training zowel het einde zijn van mijn herstel als een mooi nieuw begin!

OVER HET BOEKJE
ISBN 9789090355191Wanneer je beseft dat je definitief ongewenst kinderloos zult blijven, krijg je met een rouwproces te maken. Een rouwproces is een verwerkingsproces. Een proces van aanpassing aan een ingrijpende gebeurtenis in je leven. Veel mensen denken nog altijd dat dit een proces is waarbij je moet verwerken dat er iemand overleden is, maar een verwerkingsproces volgt na elke ingrijpende, levensveranderende gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan ingrijpend letsel na een ongeval, een ziekte of stoornis, blijvende ongewenste kinderloosheid, het verliezen van een baan, een scheiding, enzovoort.

Het doel van mijn boekje is om meer kennis en begrip te laten ontstaan zowel bij de betrokkenen zelf, als bij de omgeving. Het is geschreven vanuit mijn kennis en ervaring.

Hopelijk zal het boekje velen tot steun kunnen zijn!

Liefs, Mariska.
Bob en Mariska

Facebook
https://www.facebook.com/HuisjeBoompjeBeestjeTranen
Instagram
https://www.instagram.com/Huisje_Boompje_Beestje_Tranen