BLOG

ONGEWENST KINDERLOOS ÈN EEN PSYCHISCHE BEPERKING 🔊

Dit schrijven is voor JOU.

JIJ, mooi mens met een psychische kwetsbaarheid.

JIJ waaraan niemand aan de buitenkant kan zien dat je van binnen soms moet worstelen met jezelf.

JIJ die daarbij ook nog eens ongewenst kinderloos bent, en daarom meerdere ingrijpende dingen moet inpassen in jouw leven.

Dit schrijven is ook voor JÓU. Jij bent misschien helemaal niet ongewenst kinderloos, en je hebt misschien geen psychische kwetsbaarheid, maar misschien lees je dit wel omdat je het graag zou willen leren begrijpen.

Ik ben ongewenst kinderloos. Dat weten de meeste mensen nu wel. Wat lang niet iedereen weet, is dat ik een vorm van OCD heb. Op zijn Hollands ook wel eens OCS genoemd: een obsessieve compulsieve stoornis. Een psychische kwetsbaarheid die zich op verschillende manieren kan uiten en niet bij iedereen dezelfde klachten veroorzaakt. Bij mij betekent het dat ik een obsessieve dwang heb om mezelf zoveel mogelijk taken en klussen op te leggen die ik in een zo'n kort mogelijke tijd (perfect!) moet uitvoeren. Ik denk altijd in (niet reële, en belachelijk lange) lijstjes die eigenlijk dezelfde dag af moeten zijn. Dit uit zich regelmatig in stress, onrust, nervositeit, onzekerheid, faalangst, en slaapgebrek. Ik heb tijden gehad dat ik diep in de nacht nog stond te stofzuigen (om maar even een voorbeeld te noemen).

Omdat ik ook "depressiegevoelig" ben, slikte ik jarenlang een anti-depressiva. Daar ben ik al zo'n drie jaar mee gestopt. Deze anti-depressiva hielp ook bij dwangklachten, en daarom merk ik nu goed dat mijn dwangklachten (vooral in drukke tijden) meer opspelen. Depressief ben ik gelukkig al jaren niet meer!

OCD is een psychische kwetsbaarheid waar je het mee moet doen. Het gaat niet meer weg. Je leert er wel enigszins mee omgaan, maar het blijft een kwetsbaarheid die invloed heeft op je dagelijkse leven. Bij mij heeft het invloed op al mijn werk, mijn huishouden, mijn taken en mijn afspraken. Sommige dingen kan ik enigszins in de hand houden: ik probeer gedoseerd afspraken en taken te plannen. Dat lukt natuurlijk niet altijd, want soms komen er gewoon onverwachte dingen bij, of dingen die niet kunnen wachten. Dit betekent voor mij extra druk op de ketel: wat ik allemaal gepland had, komt dan misschien niet meer af. Dat geeft een heleboel onrust en stress.

Ik probeer steeds mijn grenzen te bewaken en er niet overheen te gaan. Toch gebeurt dat nog regelmatig. In de trainingen herstel en ervaringsdeskundigheid heb ik geleerd dat over je grenzen heen gaan en jezelf voorbij lopen, niet vreemd is als je een psychische kwetsbaarheid hebt. Het is steeds opnieuw een leerproces met vallen en opstaan. Zelfs de beste docenten, die zelf ook ervaringsdeskundigen zijn, herkennen dit.

Toen ik wist dat ik ongewenst kinderloos zou blijven, had ik er in mijn verwerkingsproces extra last van. Hoewel er ook dagen waren dat er niets uit mijn handen kwam, moest ik op "actieve" dagen vanalles doen van mezelf. Graag zo perfect mogelijk. In die periode leek het wel lastiger dan normaal. Bepaalde gebeurtenissen in je leven kunnen OCD dus zeker versterken, en ik denk dat dit andersom ook het geval was. OCD maakte mijn verwerkingsproces nòg lastiger. Een verwerkingsproces is al zo'n energievreter. Tel de problemen die je ondervindt bij je beperking daar dan ook nog maar eens bij op...

Het is een groot voordeel dat ik er in rustigere tijden veel minder last van heb. Dan kan ik even flink bijtanken. De stress zakt, en in mijn hoofd is het dan een stuk rustiger. Hopelijk komen er binnenkort iets rustigere weken aan, en anders wordt het tijd om wat meer rust voor mezelf in te bouwen.

Ik heb nog nooit eerder over mijn OCD in het openbaar gesproken of geschreven. Persoonlijk ken ik meerdere mensen die worstelen met een psychische kwetsbaarheid. Sommigen van hen zijn blijvend ongewenst kinderloos. Net als ik.

Ik denk aan jullie, en één lieve vriendin is daarbij nog wat extra in mijn gedachten, want ik weet dat zij het op dit moment erg moeilijk heeft.

Wat zou ik graag meer begrip voor ons zien in de maatschappij. Hopelijk draag ik daar met mijn openheid een steentje aan bij. ❤

➡️ Ben jij ongewenst kinderloos en heb jij ook een psychische kwetsbaarheid die jouw dagelijks leven beïnvloed?

➡️ Had dit invloed op jouw verwerkingsproces toen bleek dat er geen kinderen zouden komen?

➡️ Hoe ziet jouw dagelijks leven eruit met jouw psychische kwetsbaarheid?

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen. Wil je graag reageren? Stuur dan een mail naar: ongewenst.kinderloos.infopagina@gmail.com

Liefs, Mariska